Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że około pół posiłku powinny stanowić warzywa. To one są najlepszym źródłem węglowodanów i błonnika. Dzięki temu sycą i poprawiają pracę jelit. Warto komponować posiłki tak, by znalazły się na nim warzywa w przynajmniej 3 kolorach. Chociaż im bardziej kolorowo, tym lepiej! Okazuje się bowiem, że związki chemiczne, które odpowiadają za poszczególne kolory, zupełnie inaczej wpływają na nasze zdrowie!
W skrócie: im bardziej kolorowo, tym zdrowiej!
Program Junior Edu-Żywienie wspiera rozpowszechnienie diety planetarnej, która zachęca konsumentów do zwiększenia jedzenia warzyw, owoców, ryb, suchych nasion roślin strączkowych, pełnych ziaren zbóż, orzechów; a ograniczenia czerwonego mięsa, cukru i warzyw skrobiowych (np. ziemniaków); z umiarkowaną ilością jaj, drobiu, mleka i produktów mlecznych.
Zachęcamy również do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi dla klas 4-6 Jeżowe Moce Żywieniowe :) Czekaja tam na Was komiks i rozmaite łamigłówki :)